Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export bloemen en planten groeit gestaag

Door een toename van ruim 4% in maart ligt de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland na het eerste kwartaal op € 1,6 miljard. De betere spreiding van speciale bloemengeefdagen draagt bij aan deze stabiele groei. Uit de exportcijfers van Floridata blijkt dat bloemen het beter doen dan planten. Duurzaamheid, waarvoor de Nederlandse bloemengroothandel een speciale scan heeft ontwikkeld, wordt in het aankoopgedrag een belangrijker factor, stelt de VGB vast.
 
Door het gunstige voorjaarsweer pluste de planten meer dan de snijbloemen. Na het eerste kwartaal ligt de groei bij de bloemen op jaarbasis hoger. Die trend zette vorig jaar in. Een hogere inkoopwaarde is daarvan een van de belangrijke factoren. Met een maandomzet in maart van € 650 miljoen komt de kwartaalomzet uit op € 1,6 miljard. Het eerste kwartaal 2017 is een record. Het is het twaalfde achtereenvolgende kwartaal met een plus en nooit eerder nam de kwartaalomzet in deze periode met 7% toe.
 
Moederdagen
De Engelse Moederdag viel vorig jaar op 6 maart, twee dagen voor Internationale Vrouwendag. Dat had een groot effect op de Engelse exportomzet in februari. Dit jaar vierden de Engelsen Moederdag op 26 maart, waardoor de achterstand in een maand voor een groot deel is ingelopen. ”Wij hebben dit jaar een bijzonder goede Moederdag in Engeland gedraaid, boven de prognoses en beter dan verwacht”, stelt Jan van Delft van Flamingo Flowers vast. Jargo Schaper van Quattro Plant, onder meer actief op de Duitse markt, constateert dat voorafgaand aan de Duitse Moederdag, de tweede zondag in mei, meer producten zijn vastgelegd. „De vooruitzichten zijn goed. Klanten willen de zekerheid hebben aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.”
 
Inzet op duurzaamheid
Met name in het retailkanaal wordt ook bij bloemen en planten duurzaamheid en MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) een belangrijk aankoopcriterium. De VGB en Floridata introduceerden daarom vorig jaar de, samen met Floricode en FSI (Floriculture Sustainability Initiative) ontwikkelde, Sourcing Scan. Deelnemers leveren inkoopdata aan, de Sourcing Scan herkent de duurzaamheidslabels die de betreffende kweker voert en berekent vervolgens welk percentage duurzaam is geproduceerd. ”Het is op zich al uniek en positief dat wij met onze concurrenten samenwerken om duurzaamheid daadwerkelijk gestalte te geven”, stelt Koen Druijf van Waterdrinker. Hij was als duurzaamheid- en MVO-specialist samen met Ines van der Boon bij Waterdrinker betrokken bij de ontwikkeling van de Scan. ”En we zien nu net als in het retailsegment dat ook bloemisten hier steeds meer belang aan hechten. Voor ons als groothandel zijn het meer dan uit de markt opgelegde criteria. We zijn als onderneming samen met andere marktleiders er van overtuigd dat duurzaamheid een onderdeel moet zijn van je bedrijfsvoering.”
 
De tool is via Floridata beschikbaar en voorziet volgens Bert Buis duidelijk in een behoefte. “Het duurzaamheidspercentage kan per land, per productgroep en per periode worden aangegeven. Dat geeft klanten en hun afnemers een heel helder inzicht. De certificaten van Nederland, Kenia, Ethiopië en Colombia worden gebruikt en daarmee van de belangrijkste internationale leveranciers”, licht hij toe.

Floridata is een onafhankelijk dataplatform in de sierteeltsector. De VGB is de brancheorganisatie voor de binnenlandse, importeren en exporterende groothandel in bloemen en planten. Haar leden hebben een jaaromzet van € 3,5 miljard in deze branche.
 
De Top-10 bestemmingen totale exportwaarde bloemen en planten vanuit Nederland tot en met maart 2017 in euro’s en een uitgebreidere analyse is voor VGB leden en Floridata deelnemers beschikbaar via www.vgb.nl of www.floridata.nl. Deze analyse gaat in op valutarisico's en exportspreiding.
Publicatiedatum: