Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vertrouwen telers schiet na dip weer omhoog

18% Vlaamse glasgroententelers verwacht productieuitbreiding komend half jaar

Het vertrouwen van de Vlaamse glasgroententelers heeft een flinke sprong gemaakt. Op de halfjaarlijkse conjunctuurindex schiet het indexcijfer van 74 naar 97. Het cijfer voor siertelers daalt licht van 93 naar 89, zo blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurindex die door het Vlaams Landbouwmonitoringsnetwerk van het Departement Landbouw en Visserij wordt uitgevoerd om het ondernemersvertrouwen te peilen.

De index loopt van 0 (zeer negatief) tot 200 (zeer positief).

Glasgroenten
Na een fikse dip in de index in het najaar van 2018 schiet dit voorjaar de index voor glasgroententelers weer omhoog van 74 naar 97. Wel zijn de telers pessimistisch over de toekomstige prijzen: 60 procent verwacht een negatieve prijsevolutie. Tegelijkertijd verwacht 18 procent van de telers zijn productie te gaan uitbreiden. 

Specifiek voor de zachtfruitteelt, een opkomende segment onder glas, zijn er geen cijfers gepubliceerd.

Sierteelt
Onder siertelers zakt de index iets van 93 naar 89. Voor de komende zes maanden hebben siertelers met een cijfer van 98 wel veel vertrouwen, waarbij wel aangetekend moet worden dat de sierteeltsector zeer divers is. Uit de steekproef blijkt dat maar liefst 41 procent eraan denkt om uit te breiden (een daling van 8 procent t.o.v. 2018), terwijl 4 procent denkt aan inkrimping van de productie. 

Belemmeringen
Een dalend aantal land- en tuinbouwers ondervond de afgelopen zes maanden belemmeringen. Het aandeel daalt van 85 naar 75 procent, vooral door betere weersomstandigheden. Wat betreft overheidsbelemmeringen geven glasgroentelers aan het minst problemen te ondervinden. Misschien wel opvallend, in het licht van de berichtgeving over het dwarsbomen van glastuinbouwconcentratiegebieden

Investeringen
Na de stijging in de loop van 2018, neemt de investeringsbereidheid onder land- en tuinbouwers af. Voor het totaal van alle sectoren daalt het percentage van 37 naar 33. 

De resultaten zijn gebaseerd op een in maart 2019 afgenomen enquĂȘte onder 454 respondenten uit de Vlaamse land- en tuinbouw. De algemene conjunctuurindex steeg in het voorjaar van 2019 van 79 naar 82. Hier zijn alle voorgaande overzichten terug te kijken.