Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerken aan waterkwaliteit polder van Bleiswijk

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, LTO Glaskracht NL en de gemeente Lansingerland gaan gericht op zoek naar oorzaken van vervuiling van het oppervlaktewater. Deze gebiedsgerichte aanpak in polders met veel glastuinbouw vindt in de regio al langer plaats, in andere polders van Schieland en Delfland, en start nu ook in de Polder van Bleiswijk. Dat meldt het Hoogheemraadschap.

De gebiedsgerichte aanpak is bedoeld om de waterkwaliteit in de gemeente te verbeteren door het terugdringen van lozingen die te veel voedingsstoffen en eventuele restanten van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Naast het voldoen aan de wettelijke kaders is er een extra noodzaak, omdat de toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt gekoppeld aan het terugdringen van de aanwezigheid hiervan in het slootwater. Hiervoor zijn de glastuinbouwondernemers zelf verantwoordelijk én aan zet. Tegelijkertijd willen wij als overheden, vanwege de flinke opgave, de ondernemers faciliteren en ondersteunen waar mogelijk.

Hoe?
Dit doen wij door intensieve metingen van de waterkwaliteit in het glastuinbouwgebied uit te voeren. Zo sporen wij onbekende en ongewenste lozingen van bedrijfsafvalwater op, zodat gerichte en actieve inzet door de bedrijven mogelijk is om deze lozingen te stoppen. Van de bedrijven verwachten wij dat zij het watersysteem op hun bedrijf checken. Door lokaal samen met ondernemers op te trekken en intensief met hen de voortgang te bespreken wordt gewerkt aan een breed draagvlak.

De aanpak geldt voor de hele polder van Bleiswijk. Daarbij werken we van noord naar zuid. De volgende activiteiten vinden plaats:

  1. Extra metingen van gewasbeschermingsmiddelen en van nitraat, wat kan duiden op bedrijfsafvalwater in het slootwater.
  2. Een bijeenkomst met de tuinders in het gebied om de situatie en de aanpak te bespreken.
  3. Bedrijfsbezoeken. Nalopen van het bedrijfswatersysteem om emissies te beëindigen en de interne waterkringloop zoveel mogelijk te sluiten.
  4. Zo nodig aanvullende metingen.
  5. Een evaluatiebijeenkomst met de tuinders om de resultaten te bespreken en vervolgacties te bepalen.

Het hoogheemraadschap is nu gestart met de (extra) metingen van gewasbeschermingsmiddelen en nitraat net ten zuiden van de A12. Deze meetgegevens verzamelen wij om de tuinders in de eerste tuindersbijeenkomst up-to-date informatie te geven.

Daarnaast zijn de voorbereidingen in gang gezet voor de eerste tuindersbijeenkomst in januari.

Bron: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 

Publicatiedatum: