Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doekenleveranciers in startblokken voor teeltwisseling

Tholen - De teeltwisseling komt eraan en dat is de ideale gelegenheid om de doeken te wisselen nu de kassen even leeg zijn. Het betekent een drukke tijd voor de doekenleveranciers. Telers van groenten wisselen allemaal ongeveer gelijktijdig van teelt. Ook bij de bloemen- en potplantenkwekers wordt er tussen oktober en eind januari gewisseld van teelt. In de groententeelt worden vooral energieschermen gebruikt: transparante doeken die de teler helpen energie te besparen.

Volledig proces onder een dak
Bij Phormium, leverancier van energieschermen, zijn ze er klaar voor. “Er zijn voldoende doeken op voorraad”, vertelt Peter Ollevier. “Nadat de tuinder, vaak via zijn installateur, een energiedoek bestelt, leveren we gemiddeld binnen twee a drie weken.”

Alles gebeurt onder een dak bij het bedrijf in Lokeren. Het doek wordt er geweven en ook volledig op maat gemaakt. En zelfs de garens en bandjes worden er gemaakt. “De korrels polymeer komen aan de ene kant binnen en het op maat gemaakte doek verlaat aan de andere kant het bedrijf. Daardoor hebben we de kwaliteit van het volledige proces onder controle. Onze R&D-afdeling houdt zich niet alleen bezig met het weefproces maar ook al met de samenstelling van het garen. Er wordt bijvoorbeeld gelet op sterkte, UV-stabiliteit, lichtdoorlaatbaarheid, vochttransport en brandvertraging.”

Voor Nederlandse telers is lichtdoorlaatbaarheid cruciaal. “Voor hen is dit dan ook de belangrijkste reden om het doek te vervangen,” vertelt Peter. “Een nieuw schermdoek is schoon en dus zonder stof of vervuiling. Daardoor is de lichtdoorlaatbaarheid groot. In landen als Mexico zal het doek minder snel vervangen worden.”

Geweven vs. gebreid
De energiedoeken van Phormium zijn geweven en niet gebreid zoals veel andere doeken. “Hierdoor kunnen we andere grondstoffen gebruiken (bijvoorbeeld high density polypropyleen), die het doek sterker maken en het een langere levensduur geven. Verder maken we ook gebruik van acrylgarens. Die zorgen voor een gecontroleerde vochtafvoer zonder energieverlies. De doeken blijven door de weefstructuur ook langer gesloten, waardoor je over een langere periode energie blijft besparen.”

Voor meer informatie:
IFG Cresco
www.ifgcresco.com/nl 

Peter Ollevier
peter.ollevier@phormium.com