Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tips van de douane

Concreet te nemen stappen in aanleiding op Brexit

Met nog vijf maanden tot Brexit is één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Veel ondernemers lopen het risico dat zij vanaf 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen en er geen overgangsperiode komt. De Nederlandse douane merkt echter dat veel mkb’ers nog niet weten hoe zij hun voorbereidingen moeten aanpakken.  

Concreet krijgen ondernemers te maken met minimaal zeven extra formaliteiten, zoals douaneheffingen en invoerrechten. Als zij niet alle formaliteiten op orde hebben, is de kans groot dat zij vanaf 30 maart stilstaan bij de grens.

De voorbereidingen nemen gemiddeld enkele maanden in beslag. Daarom is het belangrijk snel met de voorbereidingen te starten. De eerste stap is het aanvragen van het EORI-nummer voor handel met landen buiten de EU. Dit kan eenvoudig op het nieuwe platform douane.nl/Brexit. Om te weten welke douanevoorbereidingen en certificaten nodig zijn, is er de Brexit Impact Scan. Deze scan brengt de persoonlijke situatie in kaart en geeft ondernemers advies op maat.

Hoe te werk te gaan? De douane zet het op een rij in deze flowchart.

Voor meer informatie kan men kijken op douane.nl/Brexit of bellen met de Nationale Helpdesk van de Douane, 088 156 6655 (bereikbaar op werkdagen van 07.00 uur tot 17.00 uur). 

afbeelding: Brexitloket.nl

Publicatiedatum: