Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kas als Energiebron krijgt extra geld uit klimaatenvelop 2019

"10 miljoen extra voor versnellen kennisontwikkeling nagenoeg gasloze kas"

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor 2019 €10 miljoen extra beschikbaar gesteld voor Kas als Energiebron. Dit wordt ingezet voor het versnellen van de kennisontwikkeling voor nagenoeg gasloze teelt-, techniek- en kasconcepten en voor extra EHG subsidie.

Innovatieve klimaatneutrale concepten
Met €4,5 miljoen worden in 2019 drie tot vijf extra proof of principle projecten en/of praktijkdemonstraties mogelijk gemaakt, ondersteund met onderzoek. Het gaat om testen, onderzoek en praktijkervaring opdoen met perspectiefvolle, integrale teelt-, techniek- en kasconcepten voor nagenoeg klimaatneutrale teelt op representatieve schaal en/of praktijkschaal. Ook is er extra inzet voor kennisuitwisseling en gedragsbeïnvloeding.

Extra subsidie voor EHG-regeling
Voor de openstelling van de EHG-regeling in 2019 is €5,5 miljoen extra beschikbaar, zodat er ook subsidie is voor het tweede energiescherm voor alle bedrijfstypen.

CCU, geothermie en warmterotonde
Vanuit de klimaatenvelop 2019 wordt €10 miljoen beschikbaar gesteld voor subsidiëring van kostenstudies en pilots voor CCS en CCU. CCU-projecten zijn belangrijk voor de externe CO2-levering aan de glastuinbouw. Voor het in kaart brengen van de ondergrond in Nederland om zicht te krijgen op het volledige potentieel voor geothermie en voor testpilots is €15 miljoen beschikbaar. Voor de eerste fase van de warmterotonde wordt €15 miljoen beschikbaar gesteld. De bijdragen voor CCU, geothermie en warmterotonde bieden ook kansen voor CO2-reductie in de glastuinbouw.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: