Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouw Jongeren Oostland op marktbezoek

Met 29 jongeren struinen door tuinbouwend Portugal

Tholen - Afgelopen week is Tuinbouw Jongeren Oostland (TJO) met 29 tuinbouwjongeren o.l.v. voorzitter Stefan Hendriks en mede bestuursleden Tijmen van den Bosch & Leon van Mil naar Portugal geweest. In Portugal, misschien niet het eerste land waar de glastuinder aan denkt, is een pallet aan Nederlandse tuinbouwbedrijven actief. Bezocht werden een aantal bekende partijen, waaronder veredelaar & vermeerderaar Florensis, hortensiakweker Sjaak van Schie, zacht fruit producent Frutadivina, succulentenkweker Amigo, plantenkweker AltaNova en snijbloemenkwekerij Eyco.

Groepsfoto bij Florensis

Portugal
“De bezochte bedrijven zijn stuk voor stuk ambitieuze bedrijven”, vertelt Stefan. “De meesten hebben concrete plannen om te investeren in nieuwe opstanden, waarbij in de meeste teelten gekozen wordt voor moderne tunnelkassen met stevige metalen constructies, schermen en geïntegreerde ventilatie. Portugal kent verder een uitstekend groei klimaat, met grondwater dat praktisch overal uitzonderlijk schoon is (ec van 0.2 is niet ongebruikelijk). Van de andere kant is het verkassen naar Portugal iets voor de lange termijn. De eerste jaren zal het niet meevallen, zo getuigden verschillende kwekers. Een van hen gaf zelfs aan dat het 15 jaar geduurd had voordat het echt allemaal lekker liep.

Op vrijdag werd even buiten Lissabon een eerste bezoek gebracht aan Florensis. Florensis zit ook in Afrika, maar i.v.m. regelgeving omtrent de import van plantmateriaal bleek Portugal voor de productie van het uitgangsmateriaal van de calibrachoa’s een betere locatie. Dat geldt ook voor Sjaak van Schie, buurman van Florensis en in Portugal bekend onder de naam Jacobus Theodorus van Schie LDA, die er het uitgangsmateriaal voor de hortensia’s opkweekt. De primaire reden om juist hier een vestiging te openen heeft echter niet met regelgeving van doen, maar simpelweg met de zon. Dankzij het Mediterraanse klimaat kan de levering van planten verder over het jaar uitgespreid worden, zozeer zelfs, dat een jaarrond levering mogelijk is.

Op weg naar Albufeira, aan de zuidkust op een uur of drie rijden ten zuiden van Lissabon, werd halt gehouden voor een verrassingsstop bij wijnboer Jaap Honekamp. Deze Amsterdammer heeft hier in de Algarve zijn eigen wijngaard, alwaar hij biologische wijn produceert. Een in deze setting vreemde eend in de bijt, maar absoluut een ondernemer met durf en dito bijzonder verhaal. En dat geldt ook weer voor Fruitadivina, een bedrijf dat geleid wordt door Zeeuwen en dat inmiddels is uitgegroeid tot een 140 hectare tellende producent van zachtfruit, met name frambozen. Deze worden geteeld in plastic tunnels en in het hoogseizoen is tot wel 300 man tegelijk aan het plukken.

Wijnboer Jaap

Rij je dan weer een stukje door, dan kom je weer Hollanders tegen. Echte Hollanders, wel te verstaan, want daar is Amigo – in Portugal Viveiro Amigo Plantas – druk met de opkweek van succulenten. Het teeltareaal beslaat al 19 hectare, maar het gaat zogezegd lekker in de vetplantjes en nog is er vraag naar meer capaciteit. Daarom wordt momenteel een kas bijgebouwd, een project dat door bedrijfsleider Jan hoogstpersoonlijk wordt begeleid.

Hierna stonden nog twee bedrijven op de lijst, te weten AltaNova en Eyco. Die eerste kweekt op drie locaties in Nederland en hier in Portugal een fikse batterij potplanten (Bougainvillea, Cytisus, Hybiscus, Jasminum polyantum, Stephanotis floribunda, Ceanothus en meer). Men hoopt eind dit jaar nog flink in de onderneming te investeren, een nieuwe kas op te trekken en de teeltvloeren buiten een opknapbeurt te geven. Agapanthuskwekerij Eyco uit Pijnacker, tot slot, is het bedrijf van Danny en Bianca van Eijk, alwaar het zonnige en droge Zuid-Portugese weerbeeld het beschikbaar hebben van de stelen door het jaar aanzienlijk verlengt. 

Op het bedrijf van Sjaak van Schie

TJO organiseert met regelmaat excursies, waaronder ook buitenlandse reizen. Na Spanje en Engeland was Portugal de bestemming van de derde editie van ‘Tuinen bij…’ International. Waar de volgende reis naartoe gaat, dat weet Stefan nog niet, maar dat er een vervolg komt ligt voor de hand. “Een reis organiseren zoals dit vergt een lange voorbereiding, maar de leuke reacties van de leden en de positieve feedback van de bedrijven na de bezoeken geeft energie om verder te denken over een bestemming in 2019. Op de terugweg werd in elk geval al druk gespeculeerd over de bestemming van de volgende reis.”

Kijk voor meer informatie over TJO op www.tuinbouwtoekomst.nl