Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In de spiegel: Bert Pinxterhuis

Een mooie uitdaging is een betere afstemming tussen teelt en handel. Een betere communicatie over en weer en meer een ketenaanpak. Wat overigens zal bestaan uit vele kleine ketens. Uiteindelijk zal het digitaliseren van de hele keten (van teelt tot eindconsument) hier ook een grotere rol in gaan spelen. Voor BKD staat de tracking & tracing centraal. Dat moet 100% zijn. Uiteraard zijn er ook veel goede voorbeelden. Maar er kan ook nog veel verbeteren wat uiteindelijk de hele sector veel rendement op kan leveren. Ik verwacht dan ook zeker dat dit de komende jaren gaat verbeteren.

In deze rubriek 'In de Spiegel' van Flower Science is het woord aan Bert Pinxterhuis, sinds maart dit jaar directeur van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?
Een ondernemer doet het voor eigen risico, dus in die zin ben ik geen ondernemer. Wel kun je ondernemend werken als directeur. Ik ben bijna dagelijks bezig met de strategie voor de toekomst. Wat is nodig over enkele jaren en welke stappen moeten we nu nemen om daar te komen? Daar lopen nu veel plannen voor dus in die zin genoeg te doen. En verder uiteraard de ontwikkeling van de organisatie zelf. We hebben veel goede collega’s bij de BKD waarbij ik het leuk vind om daar op een coachende wijze het beste uit te halen. Zodat ze nog meer hun eigen verantwoordelijkheid nemen en tot nog betere prestaties komen.

Wat is uw CORE business?
Kort gezegd: wij keuren bloembollen! En de langere versie: wij geven waarborgen voor de kwaliteit van bloembollen om zo de markttoegang te bevorderen. Het keuren begint met een goede registratie van opgeplante bloembollen, vervolgens keuren we op het veld en toetsen we monsters in het lab. Daarnaast voeren wij export- en importinspecties uit bij de handelsbedrijven, bij bloembollen die bestemd zijn voor derde landen. Dit doen we met 100 vaste medewerkers en 70 seizoensmedewerkers.

Van wie ben jij d’r een?
Waar ik vandaan kom zeggen ze: “Woar koj vort”? Niet uit de Bollenstreek dus, ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Drenthe, Pesse. ‘Wereldberoemd’ overigens om ‘de boot van Pesse’, de oudste boot ooit gevonden. Een boomstamkano van meer dan 10.000 jaar oud! In mijn jeugd waren er ook al bloembollen in Pesse, ik heb vroeger als bijbaan gladiolen gesneden.

Klik hier voor het gehele gesprek op Flower Science

Publicatiedatum: