Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alstroemeriabedrijf Together2Grow installeert LED

‘Investering in LED moet productie- en kwaliteitswinst opleveren"

LED in alstroemeria is hot: steeds meer telers kiezen voor LED-belichting als aanvulling op het HPS-licht dat ze al hebben hangen. Ook alstroemeriabedrijf Together2Grow gaat mee in deze trend: onlangs werden hier Hortiled Top-armaturen van Hortilux opgehangen. Teler Bernard Zuidgeest verwacht hiermee een meerproductie van 10 tot 15 procent te kunnen halen en kwaliteitswinst te kunnen boeken.

De inzet van HPS-armaturen is al jarenlang gemeengoed in de alstroemeriateelt. Dit helpt telers om jaarrond te kunnen produceren en een optimale kwaliteit te leveren. Toch lopen veel ondernemers hierbij tegen grenzen aan, met name vanwege de vele stralingswarmte die HPS afgeeft. “Alstroemeria is een koude teelt”, zegt Bernard Zuidgeest, mede-eigenaar van Together2Gow. Dit bedrijf teelt in totaal 8,8 hectare alstroemeria’s, verdeeld over locaties in Kwintsheul, Schipluiden en Poeldijk. “Van nature groeit dit gewas namelijk rond de evenaar, waar sprake is van koude nachten. Dat betekent dat je HPS-licht maar tot op beperkte hoogte kunt inzetten. Op onze locatie in Kwintsheul hebben we bijvoorbeeld 140 micromol/m2/s aan HPS hangen. Dat is eigenlijk te veel. We hebben hier veel warmte over. Kortom: in alstroemeria hebben we vooral behoefte aan licht, niet aan warmte.”

Om deze reden besloot Together2Grow op haar locatie in Poeldijk te investeren in 5000 m2 LED-belichting. Begin deze maand werd, naast de 95 micromol /m2/s HPS, nog 47 micromol aan LED-licht opgehangen. “In deze kas hebben we Virginia staan: een ras dat heel goed reageert op extra licht. Ik verwacht dan ook dat de LED-armaturen een meerproductie van tien tot vijftien procent gaan opleveren. Daarbij denken we kwaliteitswinst te kunnen boeken in de wintermaanden, met name in de vorm van een betere knopzetting en zwaardere stelen. Hierdoor hopen we de gedane investering binnen vijf tot zes jaar te kunnen terugverdienen.”

Keuze voor HORTILED Top en Hortilux
Together2Grow koos bewust voor de HORTILED Top-armaturen van Hortilux om diverse redenen: “Belangrijk was onder meer dat we de armaturen in onze bestaande C-profielen konden plaatsen. Achter iedere HPS-armatuur hangt nu een LED-armatuur”, zegt Zuidgeest. “We hoefden dus geen extra profielen aan te schaffen. Een voordeel: hoe meer profielen je immers hebt, hoe meer licht je verliest. Daarnaast zijn de HORTILED Top-armaturen robuust en degelijk en konden we met dit type armatuur een ideale lichtverdeling per vierkante meter realiseren. We hebben nu overal in de kas de juiste hoeveelheid licht.”

Zuidgeest is ook zeer te spreken over de samenwerking met Hortilux. “Het is een partij met kennis van zaken. Een voordeel is daarnaast dat Hortilux zowel de armaturen levert als installeert, waardoor je één aanspreekpunt hebt. Daarbij zitten ze zo’n beetje om de hoek, waardoor we snel kunnen schakelen.”


Voor algemene informatie:
Hortilux Schréder B.V.
Chantal Oostvogels, marketing manager
Vlotlaan 412
2681 TV Monster
T: +31(0)174 286628
M: 06 36453285
E: c.oostvogels@hortilux.com
www.hortilux.com

Publicatiedatum: