Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Provincie Antwerpen, Provincie Limburg en de glastuinbouwsector bouwen samen aan innovaties

"We geloven in een co-creatieve aanpak binnen de glastuinbouwsector"

Nieuwe technologieën komen op de markt. Vaak zijn deze niet praktijk klaar. Om dit te voorkomen, slaan de provincie Antwerpen (Vlaanderen), de Provincie Limburg (Nederland) en de stakeholders uit de glastuinbouwsector de handen in elkaar. Samen gaan ze bouwen aan nieuwe technologieën die meer energie-efficiënt en klimaatneutraal zijn.


Van links naar rechts: Bart van Calenberge (projectleider GLITCH), Dhr. Caluwé (gedeputeerde Provincie Antwerpen), Harm Waterborg (afgevaardigde Provincie Limburg), Bart en Kathleen Peeters (tomatentelers).
 

De bedrijven in de sector zitten op een rollercoaster aan innovaties. Technologie wordt steeds belangrijker en steeds meer bedrijfstaken worden geautomatiseerd. Zo ook in de glastuinbouw waar je vandaag tal van automaten en robots vindt voor het automatisch voeden van planten, het regelen van serreklimaat en het sorteren en verpakken van groenten. Een technologische revolutie die nooit stopt. Continu komen er nieuwe technologieën op de markt waarmee glastuinbouwbedrijven zelf aan de slag kunnen gaan.

Gebruiksklaar
Provinciaal gedeputeerde voor Landbouw en Innovatie Ludwig Caluwé: “Het probleem bij veel nieuwe technologieën is dat ze niet gebruiksklaar zijn. Er zijn nog tal van aanpassingen nodig voordat ze volwaardig kunnen functioneren op een bedrijf. En dat kost tijd en geld. Daarom willen we voortaan nieuwe technologieën van bij de ontwikkeling volgen. Het Interreg-project GLITCH is het eerste project waar we - samen met stakeholders uit twee buurlanden - de ontwikkeling van nieuwe technologieën mee in handen nemen.”

Met iedereen samen aan de slag
Samen met telers, technologiebedrijven en onderzoeksinstellingen en uit twee buurlanden bouwen aan een nieuwe, geschikte technologie. Het is een vrij nieuwe aanpak binnen de land- en tuinbouwsector. Nochtans blijkt uit onderzoek dat samenwerking met externe partijen een positief effect heeft op de slaagkansen van een innovatie. “We gaan heel bewust met deze nieuwe aanpak aan de slag. We geloven in het succes en willen deze co-creatieve aanpak tot stand brengen binnen de glastuinbouwsector. We kijken er enorm naar uit om dit samen met onze Nederlandse collega’s te doen. Ook zij beschikken over heel wat technologische bagage. Door de krachten te bundelen gaan we ongetwijfeld tot mooie, praktijk klare innovaties komen”, aldus gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Inzetten op energie en klimaat
Die nieuwe, praktijk klare innovaties moeten vooral zorgen voor een meer energie-efficiënte en klimaatneutrale productie in de glastuinbouwsector. Nederlands gedeputeerde voor Economie en Kennisinfrastructuur Joost van den Akker: “Het behalen van de klimaatdoelstellingen is een uitdaging voor elk bedrijf. Binnen de land- en tuinbouwsector zijn er al heel wat inspanningen gedaan. Tegelijkertijd zijn we er ons van bewust dat er veel kansen liggen. Het mooie aan het Interreg-project GLITCH is dat het niet focust op één technologie, maar gelijktijdig verschillende technologieën ontwikkelt. Zo kan de sector op een korte tijd serieuze stappen vooruit zetten.”

Rond deze innovatieprojecten zal binnen het project GLITCH samengewerkt worden:

  • Energie-efficiënte belichtingstechnieken in tomaat, komkommer en sla
  • Energie-efficiënte teeltsystemen in aardbei en komkommer
  • Benutting van laagwaardige warmte
  • Gebruik van CO2 uit rookgassen met een goede luchtkwaliteit in de serre
  • Plasmatechnologie voor energie-efficiënte stikstofproductie
  • Energy-balancing dagschermen
  • Energy-balancing nachtschermen
  • Ontwikkeling dampwarmtepomp voor ontvochtiging

Bron: Bluehub

Publicatiedatum: