Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HAS, Rabobank, Goesten & Opdam Financieel Adviseurs en Fidus Advies starten Bedrijfskunde voor de Tuinbouw

"Bedrijfsopleiding voor toekomstbestendig bedrijf: zonder managementvaardigheden geen succes"

Donderdag 20 september start bij de Rabobank in Zaltbommel de in company training Bedrijfskunde voor de Tuinbouw Bommelerwaard. HAS Hogeschool verzorgt deze bedrijfsopleiding in samenwerking met de Rabobank Bommelerwaard, Goesten & Opdam Financieel Adviseurs en Fidus Advies. 18 ondernemers nemen deel aan de bedrijfsopleiding die zich erop richt hen alles te leren over het creëren van een toekomstbestendig bedrijf en de weg vrij te maken voor nieuwe producten, processen en verdienmodellen.

Uitdagingen

De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen: hoe kunnen we innoveren in productie, afzet of verwerking? Hoe vinden en binden we mogelijke samenwerkingspartners? Hoe past het bedrijf in een internationale context? Alleen het hebben van ‘groene vingers’ is niet langer voldoende: zonder managementvaardigheden geen succes.

Bewust van veranderingen

“We starten met deze in company-training omdat in de Bommelerwaard vaak veel talentvolle jonge ondernemers aan het roer staan van behoorlijk grote tuinbouwbedrijven”, leggen cursusleider Hans Heesen en adviseur bedrijfsopleidingen Anouk van Rossum van HAS Hogeschool uit. “Vaak zijn deze mensen al vroeg in het bedrijf gegaan. De tuinbouw is volop in beweging en staat wederom aan de vooravond van fundamentele veranderingen. Ondernemers doen er verstandig aan zich bewust te zijn van deze veranderingen en daarop voor te sorteren in hun bedrijfsvoering. Zo maken ze hun bedrijf toekomstbestendig. De Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus Advies ondersteunen deze ondernemers door ze meer kennis en vaardigheden bij te brengen om keuzes te maken om ook in de toekomst een duurzame bedrijfsvoering te kunnen voeren.”

Programma op maat

De partijen hebben samen een programma op maat samengesteld op basis van de behoeften van de ondernemers, kennis van de bedrijven in de regio en de jarenlange opgedane ervaring met cursussen Bedrijfskunde voor de Tuinbouw. Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus droegen de cursisten aan. "Wij kennen de ondernemers goed en stimuleerden hen deel te nemen. Juist de combinatie van deze partijen zorgt ervoor dat de training goed aansluit bij wat nodig is en dat precies die deelnemers aansluiten die er veel aan zullen hebben."

Meegroeien

Hans gaat komend half jaar met de ondernemers aan de slag. Dit doet hij niet alleen: verschillende docenten van de HAS leveren een bijdrage evenals gastdocenten vanuit de Rabobank, Goesten & Opdam en Fidus. Wat hij ervan verwacht? “Dat ondernemers elkaar inspireren, dat ze van elkaar leren en zo tot inzichten komen die voor hun vernieuwend zijn of hen bevestigen dat ze op de goede weg zijn. Naast inhoudelijk bezig zijn, maken ze ook een persoonlijke ontwikkeling door. Want het devies van de opleiding is: als je bedrijf groeit, moet je zelf meegroeien. Daarom doen ze allemaal een assessment bij Berenschot. Een assessment waarmee ze hun talenten en minder ontwikkelde punten in kaart brengen. Vervolgens leren ze hoe ze hun bedrijf op basis hiervan verder kunnen bouwen.”

Samen sterk

Niet alleen voor de ondernemers maar ook voor HAS Hogeschool zelf heeft het aanbieden van deze bedrijfsopleiding meerwaarde. Anouk: “Het geeft ons toegang tot de markt. En dat hebben we nodig: bij de HAS weten we uit jarenlange ervaring dat een opleidingsprogramma voor het bedrijfsleven het meeste oplevert als deze ook in samenwerking met dat bedrijfsleven is ontwikkeld.”

Meer weten? Bekijk de opleidingspagina

Een vergelijkbare cursus gaat begin 2019 in Noord- en Zuid-Holland van start in samenwerking met Flynth

Bron: HAS Hogeschool

Publicatiedatum: