Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kijkje achter de schermen bij Microflor

Toekomst phalaenopsis veilig in Vlaamse handen

Tholen - De Nederlandse sierteelt heeft internationaal het nodige in de melk te brokkelen, maar dat neemt niet weg dat elders ook aan de weg getimmerd wordt. Zoals bijvoorbeeld in Lochristi, nabij Gent in België. Dat men daar van wanten weet getuigen de vele productiebedrijven die er gevestigd zijn, waaronder ook enkele grote spelers als de Floré Groep. In de verschillende productie- en handelsbedrijven die dit familiebedrijf rijk is, werken 550 mensen en wordt een jaaromzet van over de 100 miljoen gedraaid. Bovendien kan het bogen op het hebben van de op twee na grootste phalaenopsis veredelaar ter wereld, Microflor. Nieuwsgierig naar een kijkje achter de schermen nodigden we onszelf op de koffie.


Blik in de kas. De foto's zijn eigendom van Microflor
Microflor beschikt over een breed assortiment phalaenopsis planten. De vermeerdering gebeurt in twee eigen laboratoria, een in Lochristi en een in Slovakije. Daarnaast gebeurt een deel van de acclimatisatie ook in de eigen faciliteiten in Lochristi, op een areaal van vier hectare. Aldus worden op jaarbasis zo’n 30 miljoen planten afgeleverd, in overgrote meerderheid (maar niet uitsluitend) bestaande uit orchideeën. Onder ‘overige’ valt een breed assortiment pot- en perkplanten, waaronder vooral de helleborus een speciale vermelding verdient. Men koestert deze plant in het bijzonder, omdat men enkele gekleurde helleborus heeft ontwikkeld die al voor kerst bloeien. Tel daarbij op dat de markt voor phalaenopsis, zoals we het afgelopen jaar hebben gezien, geen eeuwig hosanna is, dus geeft het hebben van meer dan één renpaard in de stal een geruststellend gevoel.

Circuleren
Een van de uitdagingen in de bedrijfsvoering is dezelfde als die waar ook de Nederlandse kwekers voor staan. Dat is het recirculeren (recupereren, zegt de Vlaming) van water, iets dat in de orchideeën notoir ingewikkeld is. Ook in België wordt wetgeving op dit gebied steeds strenger, weet Microflor, en een duurzamer waterverbruik is dan ook een doorgaand project. Zo is recentelijk een Erfgoed Vloer aangelegd en wordt ernaar gestreefd het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de teelt zoveel mogelijk terug te dringen. Vooralsnog wordt drain niet gezuiverd, maar het doel is, zo liet men eerder al weten, hier eind dit jaar mee aan te vangen.

Quickplug
Recentelijk is ook een kwaliteitsverbetering doorgevoerd met het overstappen op een nieuwe kweekplug. Dit is de QuickPlug Auto 40 geworden, waarin nu alle jonge planten worden opgezet. Los van het type plug betekent dit vooral een kwaliteitsverbetering, omdat voorheen de stekjes tijdens het groeiproces nog een keer overgepoot werden (van een tray met 72 naar een tray met 60 vakken). Dat is niet nodig in de nieuwe tray, waarmee een belangrijke stressfactor is weggenomen. Vanaf begin 2019 moeten alle jonge planten in de nieuwe pluggen worden uitgeleefd.

Ergonomie
Behalve in product en milieu, krijgt ook het welzijn van de medewerkers aandacht. Recentelijk heeft men dat vooral in de fysiologische zin van het woord opgevat. Medewerkers in het lab beschikken sinds kort over een ergonomisch instelbare stoel, waar nodig over verstelbare voetensteunen en werktafels, en beleidsmatig is vastgelegd dat alle benodigde tools steeds binnen handbereik moeten liggen. Daar moet niet te licht over gedacht worden, meent het bedrijf, omdat kwaliteitscontrole, het losmaken van de stekjes uit het medium, het inspecteren van de wortels, het sorteren op grote en het oppotten zelf, handelingen zijn die medewerkers honderden keren per dag uitvoeren, en die cruciaal zijn in het creëren van een sterke plant.

WHC
Last but not least is het leuk te vermelden dat Microflor zich, als enige bedrijf uit de Vlaamse sierteelt, een plekje in het World Horti Center verworven heeft. Dit om de voor de hand liggende reden dat het WHC een hub functie vervult, veel volk trekt en bovendien een soort permanente showroom voor het aanbod kan zijn.


Voor meer informatie:
Microflor
Bavo Matthys
T: +3293268284
M: +32494537895
E: Bavo.Matthys@microflor.com