Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

's Werelds grootste calathea kweker

Deze maand zet OZ Planten kwekerij Gebr. Valstar in het zonnetje, de grootste Calathea kweker van de wereld. Een indrukwekkend bedrijf dat bestaat uit twee vestigingen met een totale oppervlakte van ca. 100.000 m2.

De basis voor Gebr. Valstar is gelegd in 1978, toen oprichter Jac. Valstar in Honselersdijk begon met de teelt van Marantaceae. De onderneming heeft eigen vestigingen in Maasland (de hoofdvestiging) en Roosendaal. Naast de deze vestigingen zijn er samenwerkingsverbanden in Brazilië en Emmeloord.



Expeditie in Brazilië
Gebr. Valstar is actief in veredeling, vermeerdering en de productie van Calathea variëteiten. Een groot aantal decoratieve soorten is succesvol veredeld en op de markt geïntroduceerd. Regelmatig zijn er bezoeken aan het tropisch regenwoud in Brazilië om nieuwe variëteiten te ontdekken van deze diverse plantenfamilie. Er zijn momenteel circa 60 variëteiten bekend, waarvan de gebr. Valstar er circa 25 commercieel verhandelt.

Het veredelen van Calathea‘s is een continu proces en dat heeft de kwekerij veel bekendheid gegeven. De eigen variëteiten als de ‘Greystar’ en de ‘Triostar’ zijn onderscheiden met een Holland Award voor de beste innovatie in de plantenteelt. Door de opkweek van jonge planten in eigen beheer te houden, kan de kwaliteit van de planten worden geoptimaliseerd. De stekken worden ook commercieel verhandeld. Om de exclusiviteit te waarborgen, ontwikkelt Gebr. Valstar ook eigen rassen die exclusief worden geteeld.



Technische hoogstandjes

Beide kweeklocaties zijn modern van opzet en ingericht voor de teelt van kamerplanten. Automatisering en interne logistiek zijn geoptimaliseerd om alle medewerkers onder goede omstandigheden hun werk te laten doen. Voor het sorteren beschikt de kweker over ‘slimme’ camerasystemen. De camera’s beoordelen de planten op hoogte en dikte. De sorteersystemen zorgen er vervolgens voor dat er uniforme selecties gemaakt worden. Door deze manier van werken zijn de kwaliteit en de uniformiteit van de planten optimaal.



Duurzame productie

Ook duurzaamheid is voor de kwekerij een belangrijk onderwerp. Gebr. Valstar is continu op zoek naar duurzame oplossingen binnen de bedrijfsvoering. De Calathea is een tropische plant en heeft dus een warme omgeving nodig. Op de vestiging in Roosendaal maakt de kweker gebruik van restwarmte van een afvalverwerkend bedrijf. Op de vestiging in Maasland is het bedrijf sinds 2018 aangesloten op aardwarmte. Samen met omliggende bedrijven is er geïnvesteerd in deze, nog nieuwe, vorm van energie: geothermie. Een risicovolle investering, maar het biedt een grote kans om de CO2 uitstoot te verlagen. Hiermee kiezen ze voor een duurzamere toekomst van de Calathea teelt in Nederland. Ook zijn er zonnepanelen aangeschaft die eind 2018 geplaatst gaan worden op de bedrijfsruimte. Door de zonnepanelen kunnen ze ook het stroomverbruik op een duurzame manier invulling geven.

bron: OZ Planten
Publicatiedatum: