Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Declercq en Lore Vale, Gediflora

“Bloeiproeven en geduld, dat is het verhaal van de vermeerdering”

Eerder al vertelde Wim Declercq, veredelaar bij Gediflora, over hoe de creatie van nieuwe rassen tot stand wordt gebracht. In een vervolg daarop vertelt hij, samen met kwaliteitsmanager Lore Vale, over de volgende stap. “Na de veredeling begint de vermeerdering. Onze planten gaan dan letterlijk op reis, wat na de nodige tussenstappen en heel veel bloeiproeven uiteindelijk stekken oplevert.”

Wanneer we een nieuw ras hebben ontwikkeld, verhuist dat naar een labo in Nederland. Daar wordt het getoetst op virussen en bacteriën. We willen vanzelfsprekend uitsluitend 100% cleane rassen op de markt zetten. Als alles in orde is, wordt het ras gecertificeerd in het labo bewaard. Daar vragen we elk jaar een aantal plantjes op. Die sturen we naar onze productielocaties in Brazilië en Kenia.” Zowel Wim als Lore bezoeken de twee productie plaatsen regelmatig.



“De plantjes worden er ex vitro uitgezet. Ze komen in de kas en groeien uit tot een eerste kloon. Deze kloonplant wordt steeds vermeerderd totdat er voldoende planten zijn om stekjes te produceren. Dit zijn dan de moederplanten .”

De rode draad in het hele vermeerderingsverhaal zijn de altijd terugkerende bloeiproeven. ”Daarmee bewaken we de realiteit en laten die zo dicht mogelijk aansluiten bij wat oorspronkelijk vooropgesteld was”, aldus Lore. “Elk jaar sturen we ook nieuw materiaal naar onze stekproductielocaties op, om zo zuiver en rasecht mogelijk te blijven.”

Tijd nodig
“We starten met een heel klein aantal moederplanten. Het volume daarvan opbouwen, vergt tijd. We zijn nu bezig rassen uit te kiezen die binnen drie jaar stekjes moeten opleveren. Bloeiproeven, moederplantjes uitzetten en eventueel onderweg verbeteren door selectie, er gaat tijd over. Vergeet ook niet dat je met onze Belgian Mums slechts één kans per jaar hebt om de echt goede eruit te kiezen! Je kan volgende week niet opnieuw proberen. Goede moederplanten en het plukken van correcte stekjes zijn uiterst belangrijk. We moeten dus ter plaatse kijken en eventueel bijsturen.

Op een bepaald moment staan de serres in Kenia en Brazilië zo goed als vol. Hoe veel stekken een moederplant oplevert, hangt af van de groeikracht van het ras. Welk aantal moederplanten we moeten voorzien, hangt dan weer af van de hoeveelheid stekjes die onze klanten afnemen. Een heel moeilijke oefening om dit maanden vooraf perfect te kunnen plannen! Daarom vragen wij om tijdig te bestellen. Wij doen ons uiterste best de klanten te leveren wat zij vragen op het afgesproken tijdstip.”

Uniforme stekken
Als eenmaal de stekken voor verkoop richting Oostnieuwkerke komen, neemt Lore het heft resoluut in handen. “Ik waak over de kwaliteit van de stek, van het transport en van de beworteling. De stekken die hier arriveren, worden door middel van steekproeven gecontroleerd. Ze moeten exact 3 centimeter lengte hebben en worden per gewichtsklasse verdeeld. Ze moeten uniform zijn! Dat laatste is een logisch gevolg van de automatisering in de sector. De stekken worden bij meerdere klanten machinaal geplant en dat vereist identieke stekken. Onze stekken moeten ook eerst groeien, dan pas bloeien. Er mag dus geen bloemknop aanwezig zijn. Al die zaken worden visueel gecontroleerd.”

De gecontroleerde stekken gaan (eventueel na beworteling) naar de klanten, al komen er ook een aantal in Oostnieuwkerke tot bloei. “Zo behouden we zelf teeltervaring en blijft er het jaar rond continuïteit in onze activiteiten. Na het seizoen worden alle bloembedden van de R&D-afdeling gerooid en is het tijd om nieuwe moederplanten te creëren. De serres worden stelselmatig weer opgevuld en het hele vermeerderingsproces herhaalt zich.”


bron: Achter de Schermen

Gediflora
Schierveldestraat 14
B-8840 Oostnieuwkerke
T: +32 (0)51 26 88 88
Fax: +32 (0)51 22 22 49
E: info@gediflora.be
www.gediflora.be

Publicatiedatum: