Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sierteler kan voordeel halen uit groententrend"

Siertelers kunnen en zouden hun voordeel moeten doen van de huidige groententrend, bijvoorbeeld door groentenplanten in hun assortiment op te nemen en wellicht ook ‘kweek je eigen’ groentenplanten te verkopen. Daarvan is Raimund Schnecking, marketingexpert bij veredelaar Volmary in Münster, Duitsland, overtuigd.


Raimund Schnecking tijdens de Fruit Logistica in Berlijn.

Groeiende vraag naar regionale diversiteit
Schnecking benadrukt dat alle trendprognoses zich richten op groenten. Groenten en kruiden zijn nu goed voor 35% van de tuinplantenverkoop en dit aandeel blijft nog steeds groeien.

Tegelijkertijd neemt het aantal groentetelers af. Schnecking meent dat hiervoor een aantal redenen te noemen zijn, zoals een gebrek aan opvolging, alternatieve en ‘gemakkelijkere’ bronnen van inkomsten en de algemene structurele verandering in de voedselhandel. Groententelers worden gedwongen om steeds grotere hoeveelheden te gaan telen, een proces dat afstand tot de markt creëert en maakt dat de telers zeer ‘onregionaal’ worden. Deze structurele verandering is volgens Schnecking een fantastische kans voor kleine kwekerijen, die hun voordeel kunnen doen met de vraag naar regionale diversiteit en bijzondere variëteiten.



Kwekerijen hebben twee mogelijkheden om hun voordeel te doen met de groententrend, legt Schnecking uit. De eerste is door middel van de productie van groenten in potten voor de hobbytuinder, in principe dus een andere vorm van sierplanten. De tweede is dat er weer meer kwekerijen zijn die zelf groenten produceren voor de (aftuin) verkoop. De omstandigheden hiervoor zijn de laatste tijd steeds gunstiger geworden.

Toch, zegt Schnecking, is de overstap naar de groentenproductie makkelijker gezegd dan gedaan. “Het telen van groenten is lastig en we kunnen niet gewoon zeggen ‘laten we wat groenten tussen de geraniums zetten.’”

Vruchtgroenten: klassiek onder de superfoods
Maar het kan natuurlijk wel en als je dan zou overwegen groentenplanten te kweken, heb je alsnog een zee van mogelijkheden om uit te kiezen. Dat zijn van de ene kant natuurlijk de traditionele plukgroenten als tomaatjes en komkommers, maar Schnecking heeft ook een paar 'geheime tips'. "Een groente waarmee kwekers zich kunnen onderscheiden is appelwortel (Smallanthus sonchifolia). Net als de zonnebloem hoort ook deze bloem bij de composietenfamilie. De appelwortel is daarnaast verwant aan de aardpeer en vormt ook wortelknollen. Dit is een fantastische groente. Het is ontzettend gezond en lekker fris. Maar dat is maar een voorbeeld, er zijn veel meer mogelijkheden. Wat te denken van rabarber, wasabibladeren voor in salades of ‘Magic Blue’ basilicum, dat een Oosters aroma heeft?"

tekst: Heike Hoppe

Voor meer informatie:
Mayer
Poststraße 30
89522 Heidenheim
Duitsland
T: +49 7321 9594 290
F: +49 7321 9594 299
info@mayer.de
mayer.de
Publicatiedatum: