Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skimmiakweker Ronald van Eijk bij EenVandaag over ontzilting

Door de aanhoudende droogte neemt de verzilting in West-Nederland toe. TNO en de Universiteit Wageningen werken daarom aan een techniek die het mogelijk maakt om van zout water drinkwater te maken en ook nog eens stroom op te wekken. Dit is ook goed nieuws voor de kwekers waar zout in het water grote schade aan hun gewassen toe kan brengen.



In een uitzending van EenVandaag (op NPO1) vertelt Skimmiakweker Ronald van Eijk uit Boskoop hier meer over. Hij kan nu nog nog water uit zijn bassin halen, maar de bodem komt in zicht. Hij vreest voor de gevolgen. "We hebben al één keer moeten bijmengen met slootwater en dat merk je direct aan het stijgende zoutgehalte. Mijn planten zijn daar allerminst blij mee, uiteindelijk gaan ze er aan dood.”

Ontzilting van water gebeurt al jaren in het Midden-Oosten, Afrika en Californië. Maar deze installaties draaien veelal op fossiele energie en zijn minder efficiënt. Al langer wordt gezocht naar alternatieve, schonere en efficiëntere methoden van ontzilting. Technologisch onderzoeksinstituut TNO ontwikkelde de MEMSTILL techniek: een methode waarbij zout water wordt gezuiverd tot zoet drinkwater.

De sleutel: de ontwikkeling van een membraan wat enkel waterdamp doorlaat. Het zout blijft achter. Dit is niet het enige. Het gezuiverde zoete water wordt vervolgens onder druk door een turbine gestuurd waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Met deze energie willen de onderzoekers de machine op termijn zelfstandig laten draaien. De vinding won al verschillende prijzen.

Droogte-expert Niko Wanders denkt dat deze techniek in Nederland en de rest van Europa in de toekomst veel kan brengen. “Veel kwekers hebben nu al veel last van te zout grondwater. De druk van het zoete water is te klein waardoor het zoute water vanuit het westen veel verder het land in komt. Ook zit er veel oud zeewater in de ondergrond en die komt nu omhoog.”

Klik hier om de hele uitzending te bekijken.

Publicatiedatum: