Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Wereldwijde LNG-overvloed in vooruitzicht?

De TTF-gasprijs is aan een daling bezig. Hierdoor opent de daggasprijs woensdag weer een stukje lager dan de afgelopen dagen: 28,76 euro per megawattuur. In Brussel rekent men op een daling en wijst men op een grote toename van LNG-aanvoer. Ook het Internationaal Energieagentschap ziet na een 'milde' winter mogelijkheden. Dat blijkt uit deze nieuwe energie-update.

Daarin staan we eerst kort stil bij een weekupdate van energieleverancier Vattenfall. De Europese energiemarkten laten een daling zien, constateert men daarin. Deze daling is vooral het gevolg van het feit dat de spanning in het conflict tussen Iran en Israël, na de recente acties over en weer, iets is afgenomen. Hierdoor neemt de risicopremie die is opgenomen in de huidige gasprijs langzaam af. Overigens blijft de kans aanwezig dat een uitbreiding van het conflict in de regio de mondiale energieprijzen verder zal doen oplopen, waarschuwt men.

Door de Europese investeringen in het aan land halen van vloeibaar gas ter vervanging van Russisch pijpleidinggas die er de afgelopen jaren zijn gedaan, moet de gasprijs hard gaan dalen, verwacht voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Daarop wijst BNR.

Von der Leyen ziet zelf de mogelijkheid van een wereldwijde LNG-overvloed. Of we daar blij mee moeten zijn, die vraag komt niet aan bod in het item. Afname van de afhankelijkheid van Rusland is ingeruild voor afhankelijkheid van het aanmeren van boten vol LNG uit onder meer de VS, zo zou je met een kritische bril op kunnen stellen. Bovendien zijn er kanttekeningen te zetten bij de duurzaamheid van het vloeibaar-gastransport. De boten varen niet op lucht.

Het IEA komt met een gasmarktrapport over het tweede kwartaal van 2024. Men rekent op een aantrekkende gasvraag in 2024, vooral uit Azië, en tegelijkertijd op wat meer ontspanning op de gasmarkt door goed gevulde voorraden na een milde winter op het noordelijk halfrond. Op de korte termijn is de geopolitiek het grootste gevaar voor gaspaniek.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 23 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Netbeheerder Stedin heeft, na instemming van de ACM op ook de plannen van andere netbeheerders, haar definitieve investeringsplan naar buiten gebracht. De focus ligt op uitbreiding van het net.

Energie Beheer Nederland presenteert een internationale infographic over energie. De nieuwe infographic 'Energy Worldwide Facts & Figures' is door EBN gemaakt ter gelegenheid van het World Energy Congress. De infographic is op de openingsdag van de WEC overhandigd aan minister Rob Jetten voor Energie en Klimaat.
De infographic bevat onder andere details over de diversiteit aan energiebronnen per continent en de trends in energieverbruik en emissies wereldwijd. Bovendien wordt de afhankelijkheid van Europa van externe energiebronnen inzichtelijk gemaakt, evenals de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met de toepassing, winning en verwerking van kritische metalen.

Bedrijven in de Botlek gaan onderling restwarmte gebruiken. Op die manier willen ze 150 miljoen kuub aardgas gaan besparen. De bedrijven doen dat door stoom uit te wisselen. Recent is het startsein gegeven voor de aanleg van het netwerk dat in 2026 operationeel moet zijn. Sinds 2013 is een deel van een stroomnetwerk al in gebruik.

Het bestaande netwerk wordt nu 'overgedimensioneerd' uitgebreid. Dit betekent dat het netwerk dat nu wordt aangelegd meer aan kan dan er op dit moment nodig is. Hierdoor is het mogelijk om op termijn ook andere stoombronnen en andere afnemers aan te sluiten op het netwerk. Denk hierbij aan duurzame bronnen zoals geothermie. De warmte die dan nog overblijft kan via het netwerk WarmtelinQ worden gebruikt om huizen te verwarmen. Naar verwachting is het netwerk in 2024 gereed voor gebruik.