Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rosaprima:

Op bezoek bij de grootste rozenkweker van Ecuador

Bij Rosaprima, de grootste rozenkweker van Ecuador, worden 150 variëteiten rozen gekweekt op een areaal van 136 hectare. Er wordt voortdurend geïnvesteerd in betere technologieën, het beperken van de footprint en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Twee weken geleden was onze redacteur in de gelegenheid de farm te bezoeken - hieronder een kijkje achter de schermen.

Juan Martin Gomez in de kas

We waren te gast op een van de vier farms, de 73 hectare tellende farm in Cayambe, op een goed uur rijden van de hoofdstad Quito. Op deze locatie vinden naast productie ook proeven met zo'n 50 nieuwe variëteiten van gemiddeld 10 tot 12 verschillende veredelaars plaats. "Normaal gesproken leveren veredelaars ons 10 planten, die wij vermeerderen tot 1000 exemplaren", vertelt Juan Martin Gomez, Chief Quality Officer bij Rosaprima. "Het is altijd goed nieuwe variëteiten te testen in de eigen kas. Zo leer je ze echt kennen en op basis van die ervaring kun je dan beter afgewogen beslissingen maken."

Gewasbescherming
Iets dat gelijk opvalt bij binnenkomst is dat op de kop van alle rijen muntplantjes geplaatst zijn. "Dat is een manier om plagen op afstand te houden", vertelt Gomez. "Munt schrikt bladluizen en ander potentieel ongedierte af, terwijl het tegelijkertijd de grond vochtig houdt. We gebruiken ze praktisch overal op onze farms."

De muntplantjes op de koppen

Om dezelfde reden, zo blijkt, zijn tussen de verschillende plastic kassen ook haagjes lavendel gezaaid. "Wanneer het warm is, is de plagendruk extra hoog. Om die buiten te houden, is lavendel een goeie, omdat ongedierte over het algemeen de lavendel prefereert boven de rozenstruiken."

Lavendel perken

En dan is er nog een scala aan andere, minder zichtbare gewasbeschermingsstrategieën. Een daarvan is dat planten i.p.v. met chemie met gas behandeld worden. Dit zou erg effectief zijn, ook omdat dit een factor zes minder arbeid zou vergen.

Daarnaast is men gestart met biologische bestrijders. Met goedaardige insecten worden kwaadaardige soorten verdreven, zoals ook met enkele goedaardige schimmels kwaadaardige soortgenoten worden uitgebannen. "We hebben er vijf jaar mee getest en sinds kort hebben we het als vast onderdeel in onze operatie ingevoerd. Een van de dingen die we moesten leren, is hoe het klimaat in de kas af te stemmen op het handhaven van de goede schimmels, waarmee de bodemkwaliteit omhoog gaat."

Voor zover als nog old-school chemie wordt toegepast, betreft het middelen die zowel door de regering als door de Rainforest Alliance Standard zijn goedgekeurd.

New techniques
Op het gebied van automatisering is vooral de implementatie van de 'sky-line' vermeldenswaardig. Hiermee worden bloemen vanuit de kassen naar de verwerkingsruimte getransporteerd. Dit bespaart tijd en mankracht en komt bovendien de kwaliteit van de bloemen ten goede. "Vanaf de verst gelegen kas tot aan de verwerkingsruimte kon we anderhalf uur verstrijken, eer een steel de reis voltooid had", aldus Gomez.

De sky-line is in feite een systeem van draden, waaraan de netten met bloemen worden gehaakt. Als bij een skilift maakt de lijn een rondje. Hierdoor is dat anderhalf uur teruggebracht tot maximaal 20 minuten. Naar eigen zeggen levert dit tot wel vijf extra dagen vaasleven op.

De netten worden automatisch de verwerkingsruimte binnengebracht. Alle netten zijn getagd, zodat precies duidelijk is uit welk vak ze afkomstig zijn.

Voorts wordt het watermanagement uiterst serieus genomen. Men heeft het irrigatiesysteem dusdanig weten te optimaliseren, dat nu jaarlijks 300 miljoen liter water uitgespaard t.o.v. daarvoor. "Het is zo ingericht dat iedere plant precies voldoende krijgt. Daarnaast zuiveren we de drain en meten we continu het nitraatgehalte in de grond. Tot slot zijn we met de installatie van verschillende bassins veel meer regenwater gaan gebruiken."

 

Compost
Tot slot wordt ook het plantafval gebruikt voor compost. "Al het plantafval wordt ingezameld en op traditionele wijze tot compost omgezet. Dit levert een rijke compost op, wat de noodzaak andere meststoffen toe te voegen weer terugdringt."

Het post harvest proces in beeld

Voor meer informatie:
Rosaprima International
501 Brickell Key Drive,
Suite 201 Miami, FL 33131
t: 1 (305) 644 - 8459
t: 1 (866) 97-PRIMA
f: 1 (786) 409 - 6330
information@rosaprima.com
www.rosaprima.com